Jak se připravit na hospitalizaci kojeného dítěte

Kojení může po celé náročné období hospitalizace přinášet dítěti jakéhokoliv věku útěchu, představuje něco „vlastního“, „známého z domova“, a také napomáhá rychlejší rekonvalescenci po fyzické i psychické stránce. Kromě výživy je například zdrojem látek podporujících imunitu, specifických protilátek, endorfinů (navozujících uvolnění, radost) a dalších tlumičů bolesti a stresu.  I v případě, že hospitalizace čeká Vaše miminko hned po narození, budete moci přikládat nebo alespoň odstříkávat či odsávat a mléko miminku posílat – dle konkrétní situace. I tak je možné kojení udržet a do budoucna se těšit ze všech jeho výhod.

Pokud se tedy zaobíráte tím, jak hospitalizaci a kojení skloubit, blahopřeji – máte vlastně spíš eso v rukávu!

Jakkoliv mohou být jednotlivé životní příběhy či anamnézy rozdílné, uvedu zde několik obecně platných rad, postupů pro podporu a udržení dobré praxe kojení během hospitalizace dítěte.

  • Během odloučení od dítěte udržujte tvorbu mléka (ručním odstříkáváním či za pomoci odsávačky) a získané mléko noste sestrám na oddělení, kde je dítě hospitalizováno. Tam si také na mateřské mléko vyžádejte sterilní lahvičky.
  • U novorozenců odstříkávejte nebo odsávejte vždy z obou prsů 8-10krát za den, z toho 1-2krát během noci. U starších dětí zhruba kopírujte svou běžnou frekvenci kojení.
  • Jakmile je to možné, dítě přikládejte a kojte. Pokud je dítě slabé a během kojení usíná, lze podpořit dokrmováním Vaším odstříkaným mlékem, podávaným cévkou CN-01 u prsu. Během kojení získává dítě mléko rovnou z prsu a k tomu jako bonus navíc ještě Vaše odstříkané mléko ze zásobníku, tedy za stejnou práci větší objem, přičemž je díky sání na prsu dále podporovaná či dokonce navyšovaná laktace.
  • Pokud se dítě z jakýchkoliv důvodů momentálně k prsu nepřisaje, použijte některou z následujících dokrmovacích metod – cévkou CN-01 po prstu, z kalíšku či malé skleničky. Tyto postupy nenarušují techniku kojení a lze je dobře využít pro přechodná období, kdy přímé kojení není možné.
  • Pro další informace o kojení doporučuji například slovenské stránky www.mamila.sk.

Neváhejte se kdykoliv na cokoliv zeptat, poradit se a nechat si podrobně vysvětlit všechny dostupné možnosti. I když může kojení v takto nestandardní situaci přechodně vyžadovat hodně trpělivosti, vše se Vám i dítěti bohatě vrátí.

Mgr. Sylvie Gaarová, dula ČAD

777 901 399

sylvie.gaarova@centrum.cz

www.sylvie.websnadno.cz